Μουρτζανός 1907

Διαμάντια

Η εταιρεια Μουρτζανος ιδρυθηκε το 1907 απο τον Μιχαηλ Μουρτζανο στο Ρεθυμνο, στην αρχη η εταιρεια εμπορευοταν ωρολογια και αναλαμβανε την επισκευη τους πολυ σημαντικο εκεινη την εποχη  οπως αλλωστε και η κατοχη ενος ωρολογιου.Το στοιχειο του κοσμηματος ειχε ενα πιο δευτερο ρολο.Το πρωτο καταστημα βρισκοταν περι της αμμου πορτας στο Ρεθυμνο.Το 1934 το καταστημα μεταφερθηκε στην συμβολη των δρομων Αρκαδιου και Τσουδερων Στο Ρεθυμνο, στο ιδιο σημειο βρισκεται μεχρι σημερα και το οποιο στεγαζει την εταιρεια ακομα και σημερα.

Την ιδια περιοδο που μεταφερεται η εταιρεια την αναλαμβανει και ο Στεφανος Μουρτζανος γιος του Μιχαηλ Μουρτζανου ο οποιος ειναι χρυσοχοος ετσι η εταιρεια μπαινει και πιο ενεργα στον χωρο του κοσμηματος. Μετα τον πολεμο και στις αρχες της δεκαετιας του 1950 ο Στεφανος Μουρτζανος συνεταιριζεται με εναν γνωστο λαδεμπορο της εποχης εκεινης τον Ορφανουδακη, η συνεργασια αυτη τερματιζεται το 1965.

Το 1967 το καταστημα ανακαινιζεται πληρως και στην εταιρεια συμμετεχουν οι δυο γιοι του Στεφανου Μουρτζανου Μιχαλης Και Γιωργος Μουρτζανος.Ο Γιωργος Μουρτζανος αποχωρει απο την εταιρεια το 1976 και παραμενουν στην εταιρεια ο πατερας Στεφανος και ο γιος Μιχαλης.Το 1978 μπαινει στην εταιρεια ο μικροτερος αδελφος της οικογενειας Βαγγελης Μουρτζανος αποφοιτος της σχολης ωρολογοποιας στην Αθηνα. Η εταιρεια παραμενει με αυτη την μορφη μεχρι το 1999 οπου ο εγγονος του Στεφανου Μουρτζανου και γιος του Μιχαλη Μουρτζανου μετα τις σπουδες του στην Αγγλια στην γεωλογια και γεμμολογια και το μεταπτυχιακο του στην Αγγλια (Msc) εξαγοραζει το ποσοστο του Βαγγελη Μουρτζανου στην εταιρεια και συνεχιζει στην θεση του ως γεμμολογος.

Το 2008 ο Μιχαλης Μουρτζανος φευγει απο την ζωη και συνεχιζει την εταιρεια ο γιος του Στεφανος Μουρτζανος ,την ιδια χρονια παιρνε το διδακτορικο του απο το πανεπιστημιο της Νεας Υορκης στις ΗΠΑ και αναβαθμιζει το γεμμολογικο εργαστηριο αξιολογησης διαμαντιων και ορυκτων με την αγορα νεων μικροσκοπιων και αλλων επιστημονικων οργανων. Η εταιρεια διατηρει τις ιδιες αξιες και την ιδια μορφη μεχρι σημερα.